Toinen pandemiavuosi heijastui myös leikkaussaliemme toimintaan. Koronan vaikeuttamasta tilanteesta huolimatta pääsimme leikkaustoiminnassa hyvälle tasolle.

Vuonna 2021 teimme HUSissa yhteensä 86 772 leikkausta. Toimenpiteiden määrä kasvoi edellisvuodesta ja oli liki samalla tasolla kuin vuonna 2019 ennen koronavirusepidemiaa.

”Vaikka koronatilanne koetteli erityisesti keväällä ja loppuvuonna, pääsimme lähelle tavoiteltua vuoden 2019 tilannetta. Käytetty saliaika oli vain 2,5 prosenttia jäljessä ja toimenpiteiden määrä oli 5 prosenttia pienempi vuoteen 2019 verrattuna”, kertoo ylilääkäri, Leikkaussalit II -linjan linjajohtaja Anne Vakkuri.

Uusi leikkausosasto Puistosairaalaan

Avasimme lokakuussa uuden leikkausyksikön, kun Puistosairaalan anestesia- ja leikkausosasto aloitti toimintansa. Puistosairaalaan muutti rintarauhas- ja laskimokirurgian leikkaustoiminta Kirurgisesta sairaalasta ja plastiikkakirurgian leikkaustoiminta Töölön sairaalasta. Lisäksi Puistosairaalaan siirtyivät Ortonin sairaalassa olleet leikkaukset.

Pandemian vaatimien tehohoitoon suunnattujen henkilöstösiirtojen lisäksi toimintaamme hankaloitti pula anestesia- ja leikkaushoitajista.

Laatutyötä ja Lean-kehittämistä

Leikkaussaleissamme tehtiin laatustandardityötä ja valmistauduimme laatujärjestelmäakkreditointiin.

Syvennyimme myös Lean-kehittämiseen. Otimme käyttöön ohjaamot eli viikoittaiset tilaisuudet, joissa tarkastelemme leikkaustoimintaamme ajantasaisten tunnuslukujen pohjalta ja haemme ketterästi ratkaisuja mahdollisiin ongelmakohtiin.

Anestesialääkärimme osallistuivat työaikakokeiluun, jossa sairaalassa tapahtuvaa 18 tunnin päivystysvuoroa tasaa päivystystä edeltävä vapaapäivä.

Loppuvuodesta valmistauduimme vuoteen 2022, jolloin leikkaussalien toimintaa aletaan johtaa maakunnan laajuisesti potilaiden yhdenvertaisuuden ja kustannustehokkuuden turvaamiseksi. Samalla leikkaussalitoimintamme jakautuu toiminnan laajuuden vuoksi hallinnollisesti kolmeen eri linjaan.