Vuonna 2021 synnytysten määrä HUSin alueella nousi 1518 synnytyksellä edelliseen vuoteen verrattuna. Kasvu näyttäisi taittuvan kevään 2022 aikana.

Syntyvyyden kasvu jatkui myös vuonna 2021. Kun vuonna 2020 synnytyksiä oli 15 753, vuonna 2021 synnytettiin 17 271 kertaa. Edellisvuoteen verrattuna kasvua oli 9,6 %.

Vuonna 2021 syntyi 17 506 vauvaa.

Erityisen suurta nousu oli Hyvinkään sairaalassa (+ 15,4 %) ja Lohjan sairaalassa (+ 21,9 %). Naistenklinikalla nousua oli 8,3 % ja Espoon sairaalassa 6,5 %. HUS-alueen synnytyksistä 79,4 % hoidettiin Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa.

Vauvoja syntyi HUSin sairaaloissa 17 506. Kaksosia syntyi 232 ja kolmosia viidet.

Korona toi haasteita

Vuotta leimasivat synnytysmäärien yllättävä nousu, vilkas sektiotoiminta sekä korona.

Koko HUSin kaikista synnytyksistä 22 % oli sektioita. Pääkaupunkiseudulla osuus oli 23 %. Hyvinkäällä ja Lohjalla tehtiin kesän ja alkusyksyn aikana myös Naistenklinikan suunniteltuja sektioita.

Hyvinkäällä haasteita vuoteen toi vilkkaan synnytystoiminnan lisäksi se, että synnytyssali toimi väistötiloissa.

”Nyt remontti on onneksi päättynyt ja olemme saaneet kauan kaivatun viidennen synnytyssalin käyttöön”, iloitsee Hyvinkään sairaalan linjajohtaja Maija Jakobsson.

Lapsivuodepotilaita hoidettiin lähes koko remontin ajan myös lastentautien vuodeosastolla.

”Lapsivuodepaikkojen riittävyys oli koetuksella ja jouduimme käännyttämään synnyttäjiä myös muihin sairaaloihin. Tämä luonnollisesti vaikutti sektiolukuihin.”

Korona on tuonut jotakin hyvääkin: kaikille synnyttäjille on ollut pakko järjestää oma huone tai perhehuone.

”Lisäksi etäyhteyksillä toteutetut terveydenhuollon ammattilaisille tai erikoistuville suunnatut luennot ja koulutukset ovat toimineet erinomaisesti ja parantaneet yhteistyötä ja jatkokoulutusta.”

Synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja Aydin Tekayn mukaan keväällä ja erityisesti loppuvuonna koronaviruksen deltamuunnos aiheutti raskaana oleville ja synnyttäjille kiihtyvään tahtiin koronainfektioita. Raskaus lisää riskiä sairastua koronan aiheuttamaan vaikeaan tautimuotoon, ja koronarokote suojelee siltä tehokkaasti.

Moni odottava äiti kuitenkin empi rokotteen ottamista. Suosittelemme koronarokotteen ottamista kaikille raskaana oleville, ja panostimme vuonna 2021 erityisesti tästä kertomiseen.

Lohja suosittu synnytyspaikka

Lohjan sairaalan synnytysosasto kasvatti suosiotaan vuonna 2021. Ensimmäistä kertaa synnytyksiä oli yli 100 lähes joka kuukausi, ainoastaan joulukuussa jäätiin hieman alle.

Lohjan sairaalan linjajohtaja Raija Räty kertoo, että sairaalaan on hakeutunut paljon synnyttäjiä lähikunnista.

”Lohjan sairaalan suosioon synnytyspaikkana ovat varmasti vaikuttaneet aktiiviset somekanavat, joita nuoret aikuiset seuraavat aktiivisesti. Niiden avulla on saatu luotua tuttu ja luotettava ilmapiiri. Synnyttämään tulleet tietävät jo etukäteen, millaiset tilat ovat, ja ketkä hoitavat synnytystä.”

Syntyvyyden kasvu taittumassa

Syntyvyys lähti nousuun vuonna 2020, ensimmäisenä koronakeväänä. HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinosen mukaan yhteiskunnallisilla ilmiöillä näyttäisi olevan suuri vaikutus syntyvyyteen. Sen ennustaminen, mihin suuntaan ja kuinka paljon nämä yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat, on kuitenkin vaikeaa.

”Laskettujen aikojen perusteella syntyvyyden kasvu pysähtyy ja palaa lähelle pandemiaa edeltävää tasoa jo tulevan kevään aikana”, Heinonen toteaa.