Vuosi 2021 oli epidemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi haasteellinen Helsingin Biopankin tapahtumille, jotka jouduimme vastoin alkuperäisiä suunnitelmia toteuttamaan verkossa. Toisaalta osaamisemme hybridi- ja verkkotapahtumien toteuttamisessa kasvoi vuoden mittaan.

Järjestimme tapahtumia monen eri yhteistyökumppanin kanssa paikallisesti ja valtakunnan laajuisesti. Selkeästi parasta tulosta saimme televisiokampanjasta, kuten edellisenäkin vuonna. Haasteista huolimatta tapahtumat lunastivat niille asetetut tavoitteet ja loivat positiivista viestiä biopankkitoiminnan tärkeydestä osana potilaiden hoitoa nyt ja tulevaisuudessa. 

Annatko luvan?

Annatko luvan? -kampanjassa keräsimme sekä biopankkisuostumuksia että verinäytteitä. Toteutimme kampanjan yhdessä Auria Biopankin, Pohjois-Suomen Biopankki Borealiksen, Tampereen Biopankin, Keski-Suomen Biopankin, Itä-Suomen Biopankin ja Suomen Terveystalon Biopankin kanssa. Kampanja näkyi ja kuului televisiossa, radiossa, kauppakeskuksissa ja kaupunkimainontana ympäri Suomea. Kampanja olikin yksi vuoden menestyneimpiä ja myönteistä huomiota saaneista kampanjoista. Kampanjan tuloksena sähköiset suostumukset kaksinkertaistuivat ja klinikoilla näytekertymät lisääntyivät kolmanneksen.

Näkymätön meissä

Verkossa toteutettu tapahtuma lähetettiin suorana Helsingin yliopiston Tiedekulmasta. Tapahtumaa seurasi suorana noin 290 katselijaa ja sitä katsottiin myöhemmin tallenteena Tiedekulman sivustolta kahden kuukauden aikana yhteensä lähes 600 kertaa. Se oli kuukauden ajan sivuston katsotuin ohjelma.

Koskettaa jokaista

Toteutimme tapahtuman yhteistyössä Suomen Syöpäpotilaat ry:n, Suomen Syöpäinstituutin säätiön sekä Helsingin yliopiston ja HUSin yhteisen hankkeen, Digitaalisen yksilöllisen syöpätutkimuksen lippulaiva iCANin kanssa. Toimittaja Baba Lybeckin juontaman suorana lähetetyn tapahtuman keskustelijoina olivat syöpäpotilas Laura Saarelainen, professori Tapio Visakorpi, dosentti, erikoislääkäri Anniina Färkkilä sekä Sosiaali- ja terveysministeriön Bioteknologia ja lääkkeet -yksikön johtaja Tuula Helander

Tapahtumaa seurasi suorana 390 henkilöä ja tallennetta katseltiin 892 kertaa tapahtuman jälkeen.

Minustako biopankkitutkija -tapahtuma

Syyskuussa järjestimme yhteistyössä Tampereen Biopankin kanssa tutkijoille suunnatun Minustako biopankkitutkija -tapahtuman. Verkkotapahtuma lähetettiin suorana Helsingistä Tampereelle ja Tarton yliopistoon. Lähes 200 seuraajaa suorassa lähetyksessä tavoittanut tilaisuus sai paljon kiittävää palautetta yliopistoilta ja yrityksiltä. Saaduissa palautteissa siitä toivottiin vuosittain toteutettavaa tapahtumaa. 

Tapahtumat potilasjärjestöjen ja oppilaitosten kanssa

Osana oppilaitosyhteistyötä käynnistimme vuoden alussa Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa koko kevään mittaisen biopankkikoulutuksen. Tapahtuma oli avoin kaikille Metropolian opiskelijoille ja sitä seurasi vaihtelevasti noin 150 opiskelijaa. 

Maaliskuussa järjestimme kaksi valtakunnallista potilasjärjestötapahtumaa verkossa: Lihastautiliitolle ja Hengitysliitolle. Lihastautiliiton tapahtumaa seurasi 280 henkilöä ja Hengitysliiton tapahtumaa 315 henkilöä.